VERSACE DYLAN BLUE POUR FEMME


Kao što sam u jednom od prijašnjih postova spomenula, velika sam ljubiteljica povijesti i dok me francuska povijest, osobito doba Luja XIV, očarava zbog raskošnog stila života, garderobe, nakita, profinjenog interijera i vanjskog uređenja dvoraca, a egipatska zbog piramida, grčka i rimska me zadivljuju ostavštinom na području matematike, fizike, astronomije, filozofije, arhitekture i mitologije. Proučavajući povijest modnih kuća uvidjela sam kako je i Gianni Versace, osnivajući kuću koja je sinonim antike, također bio fasciniran i nadahnut grčkom mitologijom. O tome svjedoči i najnoviji parfem u bočici što podsjeća na starogrčku amforu – Versace Dylan Blue Pour Femme.

Gianniu Versaceu, rođenom u Reggio di Calabria, gradu u južnoj Italiji prepunom utjecaja grčke kulture i tradicije, mitologija je bila neiscrpno vrelo inspiracije pa ne čudi činjenica da ja za svoj logo odabrao Meduzu. Prema brojnim predajama, Meduza je bila prelijepa, hvalisava djevojka zlatne kose koja je sa svoje dvije sestre služila kao svećenica u Ateninu hramu. Postoji nekoliko verzija priče o njezinoj sudbini. Jedna govori kako je u hramu stupila u odnos s Posejdonom pa ju je gnjevna Atena, zajedno sa sestrama, pretvorila u čudovišnu gorgonu čiji je pogled okamenjivao promatrača, dok druga objašnjava kako je Atena, ljubomorna na Meduzinu ljepotu i dojam koji je ostavljala na muškarce, iz zavisti preobrazila njene zlatne uvojke u gnijezdo zmija, po čemu je ostala upamćena kao jedan od najprepoznatljivijih likova grčke mitologije.

Mnogi se pitaju zašto je Versace, s obzirom na sve navedeno, izabrao  upravo Meduzu za svoj zaštitni znak. Razlog je jednostavan: slavni modni kreator nije bio inspiriran Meduzom čudovištem, nego Meduzom djevojkom koja simbolizira moć, snagu i ljepotu, impozantnim oličenjem sveprisutne žene koja svojom izazovnom drskošću provocira i pobuđuje ljubomoru, koja utjelovljuje fatalnu strast, koja navodi ljude da se nepovratno zaljube u nju. Kako je sam rekao, „tko god se zaljubi u Meduzu, ne može više pobjeći“. Sve je to vidljivo u logu koji je, umjesto zmija, prikazuje s graciozno raspletenom kosom, a Versace se nadao da će i njegova kompanija svojim radom postići isti učinak.

Versaceova zamisao ostvaruje se i danas – slična situacija dogodila se i meni kada sam razgledavala parfeme i opazila Dylan Blue, toliko upečatljiv da ga je bilo nemoguće ne primijetiti ili odvojiti oči od njega. U moru parfema koji dolaze u manje-više standardnim kvadratnim ili okruglim bočicama, ova se ističe oblikom amfore, dok je ambalaža sačinjena od čvrstog kartona, a kada se podigne gornji dio ostaje zlatni "tron" na kojemu stoji bočica. Grčke su se amfore koristile za prijevoz i skladištenje vina, ulja, meda, ribe, žitarica itd., a ova amfora u sebi čuva još jedan dragocjeni proizvod – parfem. Staklo je u boji safira, gornji dio i čep su zlatni, a na prednjoj strani i na vrhu čepa nalazi se logo – Meduzina glava koja se savršeno slaže s ovom kombinacijom. Bočica Versace Dylan Blue parfema je jedinstveni izraz i spoj luksuznog, inovativnog dizajna i elegancije antičkih vremena, toliko divna da je slobodno mogu nazvati malim remek-djelom.

Istim epitetima mogla bih okititi i parfem unutar nje. Osvježavajući sorbet crnog ribiza i jabuke komponira neočekivano voćno suglasje, dok buket izmaštanog divljeg cvata produžuje trajnost nezaboravnog mirisa. Osnovne drvenaste note svojom zaigranošću miješaju eliksir pačulija u suptilnom stapanju s divizom i bjelogoricom poliranom čistom vodom, stvarajući zanosne, senzualne vibracije arome. Govoreći iz iskustva, rekla bih da parfem na prvi miris djeluje oštro, dominantno i zavodljivo, slikovito opisano kao Meduzin hipnotički pogled, ali nakon nekoliko sekundi voćni i drvenasti tonovi postupno ublažuju prvotni dojam. Model Faretta, zaštitno lice kampanje, izjavila je: „Ovaj je miris osmišljen kao priznanje jakim, neovisnim ženama svjesnima svoje snage. Dylanova cvjetno-voćna i drvenasta kompozicija zamišljena je kao naglasak jedinstvenosti, snage, senzualnosti i elegancije onih koji se usude nositi je.“

U potpunosti bih se složila s njom, jer ovaj je parfem apsolutno drugačiji od ostalih iz moje kolekcije. On je moćan i intenzivan, gotovo kao muški parfem u ženskoj bočici, karizmatični Dylan Blue za muškarce koji je predstavljen na tržištu nešto ranije. Međutim, kada se miris upije u kožu i oslobodi, zahvaljujući voćnim i cvjetnim notama postaje čulan i sladak, ali ne odviše, dok mu drvenaste primjese daju dozu gorčine, prožimajući se u alkemiji zavodničkog plesa i zagrljaja. Parfem je postojan satima te ga mogu na trenutke osjetiti i nakon tuširanja, a iako se jako razlikuje od mirisa koje koristim, jednako ga obožavam!

Versace Dylan Blue Pour Femme obično se oslikava riječima kao što su senzualnost, snaga, elegancija i jedinstvenost, svi oni ukrasni pridjevi kojima su ovjenčane žene što su na neki način obilježile povijest. Izdvojila bih ipak pojam jedinstvenosti jer mi se ponekad čini da u današnjem svijetu, pod utjecajem trendova, ljudi počinju nalikovati jedni na druge, gubeći sami sebe. Jedna od najtežih zadaća jest biti vjeran sebi, drukčiji od drugih, unikat. Vjerujem kako je svaka osoba unikatna, kao što je rekao Walt Disney: „Što više cijenite sebe, manje ste nalik drugima, što vas čini jedinstvenima.“ Ljubav prema sebi ključ je jedinstvenosti, a dokaz da se ona uvijek isplati je Gianni Versace, utemeljitelj globalno poznatog brenda, drugačijeg i prepoznatljivog po prekrasnoj garderobi, modnim dodacima, parfemima i logu Meduze koji, bez opširnog predstavljanja, dovoljno jasno govori sam za sebe.

Jeste li probali Versace Dylan Blue Pour Femme? Kakvi su vaši dojmovi? Pišite mi u komentarima.
Do sljedećeg posta, veliki pozdrav!

2 comments:

 1. Ovaj parfem mi djeluje fantastično i mnogo mi se dopada kako si ga opisala. Odlična recenzija. :)

  sweet-dreams-14.blogspot.com - novi post

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hvala ti puno, draga Anđela.
   Parfem je stvarno izvrstan, jedan od mojih omiljenih.

   Delete

Back to Top