BOUCHERON QUATRE EAU DE PARFUMPrsten! Amblem vječnosti, jedinstva, cjelovitosti, moći, bogatstva i znak saveza prisutan je još od drevnih civilizacija. U sumerskoj tradiciji prsten je božanski atribut koji uz krunu i žezlo upućuje na kraljevsko dostojanstvo. Grčka mitologija kao prvi spominje onaj Prometejev, prsten koji je Heraklo načinio od slomljene karike lanca i kamena planine Kavkaz te spojio oko Prometejeva prsta kao Zeusovo obećanje da će kažnjenik, iako oslobođen, zauvijek ostati okovan. Egipatski faraoni prelazili su u zagrobni život s mnogobrojnim prstenjem. Jedan od najpoznatijih, prsten skarabeja, bio je izrađen od dragog ili poludragog kamenja i personificirao učenika i njegov put prema mudrosti te je služio i kao pečetnjak. U Rimu je nošenje prstena bilo zakonski uređeno - svi slobodni građani mogli su nositi zlatno prstenje, oslobođeni robovi srebrno, a robovi željezno. Vikinzima je označavao čast, odanost i sigurnu plovidbu, stoga su i zmajevi na kljunu njihovih brodova u ustima držali prsten. U srednjem vijeku koristio se kao oružje odnosno kao spremnik za otrove, a ukrašavan je izuzetnim i složenim uzorkom dragulja, ne samo zbog ljepote, već i zbog praktične vrijednosti. Naime, vjerovalo se kako drago kamenje svojom snagom liječi bolesti, štititi od uroka i u ljudima pobuđuje plemenite osobine. Danas se na vjenčanjima prstenje razmjenjuje kao simbol zavjeta i međusobne vjernosti. U umjetnosti predstavlja veliku kušnju za nositelja, ali i mogućnost za pobjedu nad strahom, sumnjom i porocima, kao i za stjecanje najveće moći - vladanja samim sobom. Potraga za prstenom dio je starih germanskih saga koje su udahnule spiritus movens Richardu Wagneru za skladanje ciklusa epskih glazbenih drama Prsten Nibelunga, a djelomično i Tolkienu za pisanje trilogije Gospodar prstenova. Također, prsten je nadahnuo i Boucheron Quatre parfem.

Svaka draguljarska kuća odlikuje se i prepoznatljiva je po svom unikatnom nakitu. Međutim,  osobnog sam mišljenja kako Maison Boucheron ima neusporedive i daleko najljepše, najekstravagantnije i gotovo nadrealne komade, za koje je teško povjerovati da ih je izradila ljudska ruka. Frédéric Boucheron, iako potomak obitelji suknara, osnovao je ovu kuću 1858. godine kada je otvorio svoju prvu trgovinu, a 1893. postao je prvi draguljar koji je posao preselio na Place Vendôme. Prema legendi odabrao je kućni broj 26, gdje se Boucheron i danas nalazi, zato što je to bio najsunčaniji ugao trga te je smatrao da će dijamanti u izlogu svjetlucati još blještavije, čineći mjesto vitrinom galantnosti, kompetencije i francuske elegancije bez presedana u svijetu. Boucheronova jedinstvena sposobnost razumijevanja duha vremena zaslužna je za osmišljavanje novih načina nošenja nakita. Uspjeh se rapidno proširio i ubrzo su počele pristizati narudžbe članova kraljevskih obitelji i filmskih zvijezda. Npr., 1921. kreirao je veličanstvenu tijaru, jednu od omiljenih kraljice Elizabethe.
Kolekcije koje su me najviše oduševile su Nature Triomphante i Collection of Animals. Priroda je nepresušno vrelo inspiracije za Maison Boucheron: tijekom godina se raznolikost, estetska perfekcija i bogata simbolika zrcale u zbirkama koliko raznovrsnim, toliko i izvanrednim. Vizija pobjedonosne prirode oduvijek se reflektirala u nakitu, bez njegovanog cvijeća i skladnih aranžmana, samo čista, slobodna, ponosna i divlja priroda čiji svaki aspekt veliča njenu čarobnu draž. Bršljan, maćuhice ili klasje žita koji izlaze iz radnje na Place Vendôme 26 utjelovljuju alegorijsko stapanje stvarnosti i fantazije.
Na sveopću radost, godinu za godinom Collection of Animals nadopunjuje se novim spektakularnim životinjama, krčeći put nezaustavljivoj, pozitivnoj snazi prirode. Više od samog nakita, ovjekovječene životinje su talismani sa zaštitnim svojstvima. Stvarne ili mitološke, sve su prepune značenja i imenovane s osobitom pomnjom, osebujna i neočekivana bića koja pozivaju na neobično prijateljstvo.
I za mene je priroda neiscrpni zdenac mašte i svakodnevno me zapanjuje svojim oblicima, bojama i mirisima. Dovoljno je ponekad svrnuti pogled na zalazak i izlazak sunca, na cvijeće i drveće, i ostati očaran neopisivo predivnim nijansama i detaljima, a o strahopoštovanju koje izazivaju bajkoviti krajolici i pejzaži uzaludno je uopće trošiti riječi. Upravo je zbog toga Boucheronov nakit u mojim očima vrhunac draguljarstva, najbliže savršenstvu prirode koje ljudsko umijeće može dočarati kroz plemenite metale i drago kamenje. Umjetnost Maison Boucherona vidljiva je i u nepogrešivom odabiru dragulja koji pršte emocijama. Fasciniran njima, Frédéric je diljem svijeta uspostavio kontakte, tražeći najdragocjenije, najrjeđe i najiznimnije kamenje. Za njega se nenadmašna vrlina i kvaliteta ogledala u projiciranju unutarnje ljepote, o čemu svjedoči i harmonični amalgam rafiniranosti i originalnosti njegovih kreacija.
Kako se trendovi mijenjaju, danas smo više naklonjeni prstenju jednostavnih i čistih linija koje možemo nositi u svakoj prilici. 2004. godine na tržište je lansiran Quatre, prsten koji odiše duhom Boucherona, a kultni kodovi što podsjećaju na majstorstvo kipara konstantno su reinterpretirani u asortimanu moderno i odvažno dizajniranog nakita s upečatljivom kombinacijom zlatnih tekstura. Quatre Classique je zapravo unija četiri prstena, četiri neprijeporne ikone otmjenosti žutog, bijelog i ružičastog zlata i smeđeg PVD-a, materijala netipičnog u izradi nakita, dok su kasnije varijante uključivale i blistave pavé dijamante. Proporcije, stil i nenametljive linije bezvremenskog, avangardnog i inovativnog prstena suptilan su podsjetnik na estetiku klasične arhitekture, još jednog ideala Frédérica Boucherona. Svaki njegov dio duboko je ukorijenjen i uvjetovan Parizom: dvostruko dekorativni žlijeb slavi parižane vezane ljubavlju, ornamentalni uzorak „Clou de Paris“ oslikava popločane staze na Place Vendôme, dijamanti ilustriraju svjetla Pariza, dok rebrasti uzorci uprizoruju gradsku vrevu i veselje. Osim Classique postoje još i Black, White, Red i Radiant kolekcije s različitim supstancama, a uz prstenje u ponudi se mogu pronaći i narukvice, naušnice, zaručničko prstenje te burme. Zanimljivo je da za sebe možete odabrati samo jedan ili možete kombinirati dva u željenim materijalima. 
Povodom 130-te obljetnice, 1988. godine inauguriran je prvi dragulj-miris, s bočicom u obliku prstena, nazvan jednostavno Boucheron. Prateći tu tradiciju nastao je i parfem Quatre, ali, za razliku od svog prethodnika, kod njega samo čep orkestrira smiono olfaktivno tumačenje slavnog prstena. Bočica je prozirna i cilindrična, a intrigantni mehanizam otvaranja, kod kojega se čep ne skida već ga je prije upotrebe potrebno povući na dolje, konstituira repliku prstena. Time je cjelokupni naglasak stavljen upravo na njega i kada pogledam parfem imam dojam kako da vidim samo taj vrh, odnosno prsten.
Miris je opisan kao cvjetni s voćnim notama, uz sofosticiarnost drvenih primjesa. Otvara se gornjim notama gorke naranče, crvenog ribiza, zelene mandarine, limuna i grejpa, središnje spajaju esencije sambac jasmina i ruže, divlju jagodu, breskvu i jabuku, dok su bazne note prožete „zlatnim“ drvetom, cedrom, kašmirom, mošusom, vanilijom i karamelom. Iako u sebi sadrži cvjetno-voćne note nije previše sladak, prvenstveno zbog pozadinskih drvenih akorda. Apsolutno je prikladan za proljetne i ljetne mjesece jer je lagan, a ujedno i senzualan. Aroma je izraz delikatne ravnoteže modernizma i baštine, inovacija i tradicije, shock rocka i šika, parfem je asertivan i suvremen te otkriva snagu karaktera onih koji ga nose, kao i briljantnost draguljarske kuće Boucheron.
Jeste li probali Boucheron Quatre parfem? Ili neki drugi iz njihove kolekcije? Kakvi su vaši dojmovi? Pišite mi u komentarima.
Do sljedećeg posta, veliki pozdrav!


No comments:

Post a Comment

Back to Top