CHANEL ROUGE COCO ULTRA HYDRATING LIP COLOUR - 430 – MARIEKoje je jedno od najpoznatijih, ako ne i najpoznatije žensko ime? Meni odmah na pamet pada Maria, uz ime Ana sveprisutno u cijelom svijetu. Uvjerena sam da većina vas poznaje barem jednu, ako ne i više osoba koje se, ovisno o jeziku, zovu nekom od inačica toga imena. Etimološka proučavanja navode kako je Maria latinski oblik hebrejskog imena Miryām, čije značenje nije u potpunosti razjašnjeno. Po starijim je tumačenjima nastalo od hebrejskog "mir"="gorko, tuga" i "jam"="more", što bi se moglo prevesti kao "gorčina ili tuga mora", uz alternativne definicije „pobuna“ i „ljubavnica ili dama mora“. Eusebije iz Cezareje navodi sintagmu "kapljica mora", izvedenu od "mar"="kapljica" i "jam"="more". Novije teorije korijen riječi pronalaze u egipatskom "mry", odnosno "koja ja voljena". S obzirom da je to ime Isusove majke, mnogi ga smatraju simbolom čiste i duboke ljubavi pa stoga ne čudi činjenica što je ono i najrasprostranjenije žensko ime na svijetu. Npr., 30% Španjolki zove se Maria, u SAD-u je 3 godine zaredom, od 1901. – 1904., bilo najpopularnije ime, dok se u većini zemalja svijeta ono također svrstava u vrh imena koje dobijaju novorođene djevojčice. Kroz povijest su mnoge poznate osobe također nosile ime Maria, jedna od njih je francuska kraljice Marie Antoinette, zatim Marie Curie, prva žena koja je osvojila Nobelovu nagradu, prva osoba i jedina žena koja ju je osvojila dva puta te jedina osoba koja je nagradu osvojila za dva različita znanstvena polja, fiziku i kemiju. Osobito me fascinirala Marija Terezija, jedini ženski i apsolutni vladar svih habsburških posjeda, osoba koja je za vrijeme svoje vladavine reformirala i osuvremenila obrazovanje, financije, medicinu, ekonomiju, zakonodavstvo i javnu upravu. Razlog zašto me zanima povijesti imena Maria jest što se i sama tako zovem, a to je ujedno i naziv nijanse Chanel Rouge Coco ruža.

Bez obzira govorili o pjevačicama, glumicama, političarkama ili znanstvenicama, sigurna sam da u svakoj djelatnosti postoji minimalno jedna Marie. Francuska slikarica Marie Laurencin, važna figura pariške avangrade, bliska krugu Pabla Picassa i kubista povezanih sa Section d'Or, krije se iza naziva nijanse Chanel ruža. Razvila je jedinstven apstrakti pristup koji se često temeljio na prikazivanju skupina žena ili ženskih portreta. Njezin rad odudara od uobičajenih normi kubizma, prvenstveno zbog specifične estetike ženstvenosti izražene uporabom pastelnih boja i zakrivljenih linija. Do svoje je smrti nastavila istraživati teme ženstvenosti i onoga što je smatrala dostojnim načinom njene prezentacije.

Coco Chanel ju je upoznala u jesen 1923. godine, kada su obje surađivale s Ballet Russes Sergeia Diaghileva. Marie je dizajnirala kostime za balet Les Biches, dok je u isto vrijeme Chanel kreirala kostime za operetu Le Train Bleu. Tada već bogata i slavna, Coco je od Marie naručila portret. Umjetnica je naslikala Chanel s licem okrenutim promatraču, u opuštenoj sjedećoj pozi, s glavom koja počiva na desnoj ruci. Kako je Laurencin na svojim slikama uobičajeno ljudima pridruživala životinje, i na ovoj je uprizorila bijelu pudlicu na koljenima modela, a na desnoj strani psa koji se propinje prema golubici koja kao da se spušta s nebesa, slično znaku Duha Svetoga, što možda simbolizira slobodu. Meka harmonija zelene, plave i ružičaste boje naglašena je dugim crnim šalom oko vrata Coco Chanel, kojoj se portret u konačnici nije svidio i odbila ga je kupiti. Bijesna Marie se kategorički usprotivila slikanju novoga i zadržala je izvornik, a on je kasnije nadahnuo Karla Lagerfelda za Chanel Spring/Summer 2011 Haute Couture kolekciju. Naime, on je uz pomoć palete nježno ružičastih i sivih nijansi, uz dodatak shimmera, udahnuo život akvarelima Marie Laurencin i pretvorio ih u zapanjujuće odjevne komade.

Moj prvi ruž iz asortimana Rouge Coco bio je Cecile i tada sam otkrila kako su sve imenovane po prijateljima, ljubavnicima i umjetnicima koji su na neki način obilježili život velike Coco Chanel i koji su je mogli jednostavno zvati Coco. Ruž u sebi sadrži revitaliziranu formulu koja kombinira tri biljna voska: mimoze, jojobe i suncokreta koji vlaže i hrane usne te osiguravaju trenutnu i dugotrajnu ugodu, dok silikonski vosak pruža sasvim novo čulno iskustvo. Mekši i topljiviji, kao da klize u neposredni osjećaj stapanja s usnama, a polimerni film i silikonske mikrogranule potiču konzistenciju i pojačani sjaj te pružaju osjećaj cjelodnevne hidratacije. Rouge Coco pripada u kategoriju ultra hidratantnih ruževa  sa živahnim spektrom boja i s formulom koja osigurava punu prekrivenost, kremasti, ali ujedno i laki, satensko-svilenkasti završni sloj i dugotrajnu postojanost, a usne čini mekima i podatnima. U ponudi se trenutno nalazi 31 nijansa, međutim ta brojka varira jer se povremeno pojavljuju i nova limitirana izdanja, ali bez osobnih imena.

430-Marie spada u kategoriju ružičastih s crvenim podtonom. Ova unikata nijansa nije previše intenzivna, kada je nanesem na usne suptilno i decentno ih naglasi pa sam je ja uvrstila u skupinu klasičnih koje mogu nositi tijekom cijele godine i za kojom mogu posegnuti u bilo kojem trenutku. Zbog svoje hidratantne formule njeguje usne, a preko dana nemam dojam kao da sam nešto nanijela na njih. Slično je i s ostalim ruževima iz Rouge Coco kolekcije, svi oni pružaju punu pokrivenost, hidrataciju, blagi sjaj i u sebi reflektiraju pečat i duh kuće Chanel. Cecile je nježna, delikatna ružičasta i obožavam je za vrijeme proljetnih i ljetnih mjeseci. Carmen joj je sušta suprotnost, jarka, po mom mišljenju prava i istinska nijansa crvene boje, ili barem onako kako ja zamišljam crvenu, bez ružičastih illi narančastih podtonova, koja odražava sve emocije povezane s njom i za koju sam ustvrdila da je opera pretočena u ruž.

Prilikom kupovine ruževa imam nekoliko kriterija kojima se vodim. Prvi od njih je nijansa, sljedeći je tekstura - preferiram različite ovisno o godišnjem dobu, pakiranje - volim proizvode s lijepom ambalažom, ali s ovim ružom je bila potpuno drugačija situacija. Nijedan od tih faktora mi nije bio bitan, nego sam ga kupila isključivo zbog naziva. Znam da to nema baš nekog smisla, ali, kao što sam gore navela, ova se nijansa zove kao i ja. Do sada ste na blogu, prema broju postova, mogli uvidjeti da je Chanel moj omiljeni brend, ruževi su moji omiljeni kozmetički proizvodi, a ruž koji dolazi iz moje omiljene kuće i koji nosi moje ime definitivno sam morala uvrstiti u svoju kolekciju. Prije nego što sam detaljnije proučila nijansu mislila sam OK, ukoliko mi se i ne svidi ostat će mi kao kolekcionarski primjerak, ali kada sam je nanijela na usne shvatila sam da je 430 kao stvorena za mene. Zato je Chanel Rouge Coco u nijansi Marie postao moj zaštitni znak i sada osim parfema po kojem sam prepoznatljiva imam i nijansu ruža sa svojim imenom.

Imate li i vi svoj ruž po kojem ste prepoznatljivi? Jeste li do sada nosili Chanel Rouge Coco ruževe? U nijansi Marie ili  nekoj drugoj? Kakvi su vaši dojmovi?  Pišite mi u komentarima.
Do sljedećeg posta, veliki pozdrav!


1 comment:

  1. Post je super. Ruževi mi djeluju moćno i nijanse mi se dopadaju. :)

    sweet-dreams-14.blogspot.com - novi post

    ReplyDelete

Back to Top