OSCAR DE LA RENTA BELLA BLANCA


Jeste li čuli priču o bijeloj i crnoj kutijici? To je pripovijest o jednom čovjeku kojemu je otac na samrti u naslijedstvo ostavio dvije kutije, s uputama da bijelu otvori kad mu bude najgore u životu, a crnu u najboljim trenucima. Čovjek se patio i radio najteže poslove, bez ikakvog napretka i jednoga dana, izmučen i očajan, odlučio počiniti samoubojstvo. Tada se međutim sjetio očevih riječi i otvorio bijelu kutiju. U njoj se nalazio komad papira na kojem je pisalo: „I to će proći“. Shvativši poruku kao očevo ohrabrenje i podstrek da ne odustaje od borbe, nastavio je raditi te mu se ubrzo sreća osmjehnula i stekao je bogatstvo, oženio se, dobio djecu i živio sretnim životom. Nakon nekog vremena, dok je uživao u svom domu okružen obitelji, pomislio je koliko je sretan i prisjetio se oca i crne kutije. I u njoj je također pronašao papir s identičnim zapisom: „I to će proći“. Ova mi priča uvijek prostruji kroz misli kada se zateknem u teškim životnim okolnostima. Heraklit je tvrdio kako je promjena jedina konstanta u životu, a promatrajući svoj uviđam da je zaista tako – bez obzira koliko nešto bilo dobro ili loše, ništa ne traje vječno i mijenja se. Svjesna sam da brojni ljudi ne vole promjene i opiru im se, ali ja ih smatram stepenicama kojima se uspinjemo, izgrađujemo i postajemo bolje osobe. Najljepši podsjetnik koliko promjene mogu biti divne svakako su godišnja doba, osobito proljeće. Nakon zimske bjeline i kratkog međurazdoblja sjenovitog sivila, odjednom se uspavana priroda počinje buditi, nabujala u nježnom zelenilu, u rasplesanim krošnjama ovjenčanim bijelim i ružičastim cvatom, u slatkom mirisu svježe rosne trave, u rapsodiji cvijeća i ptičjeg pjeva. Meni takvi momenti dočaravaju neopisivu, čarobnu ljepotu i ostavljaju me bez daha, a Oscaru De La Renti pošlo je za rukom esenciju proljeća sublimirati u Bella Blanca parfem.
Óscar Arístides Renta Fiallo, u svijetu poznat kao Oscar de la Renta, nakon stjecanja i usavršavanja znanja i vještina modnog dizajnera u ateljeima Balenciaga, Lanvin i Balmain za koje je osmišljavao haute couture kolekcije, proslavio se 1960-ih godina kao couturier Jacqueline Kennedy i njenih nasljednica. 2014. godine, George W. Bush Presidential Center postavio  je izložbu pod nazivom "Oscar de la Renta: pet desetljeća stila", na kojoj su bile predstavljene kreacije za  mnogobrojne glumačke zvijezde, gospođe Bush, Clinton i druge američke prve dame, a među njima i vjenčanica Amal Clooney. Jedna od najvećih de la Rentinih obožavateljica je vojvotkinja od Sussexa Meghan Markle, a za službene nastupe vrlo rado i često bira njegove elegantne haljine koje slave ženstvenost.
U skladnoj ravnoteži s izjavom kako voli svjetlost, blještavilo i puninu treperavih nijansi, njegove toalete odišu minucioznom preciznošću haljina za princeze 21. stoljeća. Možda niste znali, ali Oscarov način smirujućeg opuštanja manifestirao se u vrtlarenju, u, kako je sam tumačio, uzvišenom manirizmu igranja bojama. Ne čudi stoga što je kao inspiracija za parfem Bella Blanca poslužilo cvijeće. Osnovna odlika svakog parfema je miris, ali nas osim arome ovaj osvaja i dražesnom gracioznošću, gotovo umjetnošću svoga pakiranja. Delikatna mreža detalja ovjekovječena u haljinama ispletena je i u Bella Blanca parfemu, dok bijelu kutiju sa zlatnim pojedinostima krasi uzorak do u tančine istovjetan onome na bočici.
Prednja strana prekrivena je trodimenzionalnom shemom bijelog cvijeća i lišća, čijem magičnom zovu jednostavno nisam mogla odoljeti. Kombinacija bijele i zlatne boje univerzalno je dobitna, a središnji dio zauzima pločica s nazivom parfema i brenda. Izvor sveukupnog nadahnuća krije su u vrtu ili, kako je zborio de la Renta, mjestu najčišće duhovne radosti  koju zrcali zajedništvo prirode i ljepote u svojim temeljnim oblicima. Ne mogu dovoljno naglasiti koliko se slažem s tom prekrasnom formulacijom, jer i sama sam osoba koja neizmjerno poštuje prirodu i nastojim provoditi što je više moguće vremena okružena njenim vizualnim, olfaktivnim, auditornim i inim čarima.

Parfem Bella Blanca, kroz gornje odsjaje kruške, zelenog lišća i đurđice, središnje akorde ruže, jasmina, cvijeta naranče i tuberoze te bazne note kremaste sandalovine, korjena irisa i svilenkakstog mošusa, utjelovljuje senzualnu suštinu Oscar de la Renta žene, a zbog navedenih se karakteristika svrstava u kategoriju cvjetnih s drvenatsim i mošusnim primjesama.
U posljednje vrijeme, što se mene osobno tiče, može se pohvaliti ekskluzivnim statusom u mom repertoaru. Kada ga nosim, a bilo bi malo reći da se to događa frekventno, asocira me na proljetna jutra posvećena živahnim cvrkutom ptica, na duboko plavetnilo beskrajnog neba, na azurna prostranstva okupna zlaćanim zrakama sunca, na tek procvjetale krhke latice poškropljene kapima tople kiše, na zvonki huk vjetra u jantarnom klasju zanjihanog žita, na životvornu i nenadmašnu snagu veličanstvene prirode.
Jeste li probali Oscar de la Renta Bella Blanca parfem? Kakvi su vaši dojmovi? Pišite mi u komentarima.
Do sljedećeg posta, veliki pozdrav!


No comments:

Post a Comment

Back to Top