THE ORDINARY HYALURONIC ACID 2% + B5 & GRANACTIVE RETINOID 2% EMULSION


Kvaliteta. Svi poznajemo tu riječ, ali se pojam koristi u različitim kontekstima i u svakom je drugačije definiran. Npr., u antičkoj Grčkoj je za Aristotela označavala suštinsko svojstvo nečega što je stvoreno onakvim kakvo jest. Također, možemo je promatrati s filozofskog, proizvodnog, ekološkog, korisničkog i drugih stajališta. Rekla bih da je meni primarno ovo potonje i da sam posebno orijentirana na kvalitativno djelovanje proizvoda koje koristim, uz naravno i ništa manje bitan ekološki aspekt. U trenutnom moru ponude, kada brendovi konstantno izbacuju nove preparate s „poboljšanim i kvalitetnijim“ formulama, često se pitam je li tome uistinu tako ili su fokusirani isključivo na prodaju. Dojma sam kako su automobili, gardaroba, kućanski aparati i razni drugi artikli u prošlosti bili puno kvalitetniji i dugotrajniji, dok današnji jasno odražavaju duh vremena u kojem živimo, odnosno instant i kratkotrajnu, gotovo jednokratnu uporabu. Napredak znanosti i tehnologije prouzrokovao je i ogroman porast na tržištu kozmetike. Dovoljno je spomenuti šampone, gelove za tuširanje i pudere – svaki proizvođač nudi nam više od jednog koji odgovara našem tipu kože ili kose. Postavlja se logično pitanje koliko kvaliteta može pratiti brzinu plasiranja novih proizvoda, a osobnog sam mišljenja kako novopredstavljeni nisu bolji i učinkovitiji od svojih prethodnika, barem ne u tolikoj mjeri u kojoj se reklamiraju i da je u tom smislu jednostavno došlo samo do povećanja kvantitete. Zbog svega navedenog zaintrigirao me brend The Ordinary koji svoje proizvode oglašava pod sloganom „kliničke formulacije s integritetom" te sam odlučila isprobati njihovu hijaluronsku kiselinu i emulziju retinoida.  
The Ordinary je brend u okrilju poduzeća Deciem koje se ponosi svojim netradicionalnim pristupom i motom „kompanija netipične ljepote“. Utemeljeni su na nečelu činjenja svega onoga što drugi ne čine, a pod svojim kišobranom okupljaju više od 10 brandova i preko 50 svjetski poznatih proizvoda od kojih su neki već postali best-selleri. Ističu iznimnu kvalitetu svoga rada i činjenicu da se ona očituje u autentičnosti, avangardnosti, funkcionalnosti i razumnim cijenama, umjesto visokih tarifa i deluxe distribucijskih kanala. Takvim se principima obraćaju i stavljaju na uslugu svim obrazovanim, znatiželjnim i inteligentnim ljudima koji će znati uvažiti njihovu predanost stvarnom identitetu i profiliranju kvalitete. Osnivač Brandon Trauxe godinama je radio kao beauty urednik te je stekao uvid o predstavljanju proizvoda kupcima i, nezadovoljan takvom strukturom poslovanja, odlučio promicati integritet u svom najskromnijem i istinskom obliku. The Ordinary ponuda nije pionirska samo u istraživačkim tehnologijama, već i u karakteru i poštenju: kategorički odbacuju prikrivanje vrijednosti domišljatošću i zalažu se za prestanak zbunjivanja korisnika. Naglasak evoluirajućeg skupa tretmana stavljen je na efikasnost, kliničku sigurnost i pristupačne cijene u njezi kože, a prije svega na iskrenu i otvorenu komunikaciju s konzumentima. Borbu protiv industrijske stagnacije inovacija i formule proizvoda, pakiranih u obične staklene bočice s kapaljkom i nenametljivom bijelom naljepnicom, zasnivaju na jednom sastojku „heroju“. Svojom medicinskom vanjštinom podsjećaju me na laboratorijske bočice i stoga ulijevaju povjerenje, a odabrala sam dva frekventno propagirana preparata s tajnim supstancama za mladenački izgled kože - hijaluronsku kiselinu i emulziju retinoida  te se upoznala s mnoštvom detalja koji se inače rijetko spominju.
Hijaluronska kiselina je molekula želatinozne građe koja zadržava vodu. Iako ju je prvi otkrio Karl Meyer 1934. godine, zapravo je pažnju i interes javnosti zadobila tek puno kasnije, nakon što je jedan novinar posjetio japansko selo kako bi dokučio zašto tamošnji muškarci i žene u osamdesetim i devedesetim godinama života imaju glatku i nenaboranu kožu, fleksibilne zglobove i bujnu kosu. Pokazalo se da rješenje zagonetke leži u molekulama nalik estrogenu, prisutnim u glavnim sastojcima njihove prehrane, soji i tofuu, koje stanicama šalju signale za proizvodnju više hijaluronske kiseline. Naš organizam sadrži oko 15 grama zastupljenih u doslovno svakom djeliću tijela, a dosadašnja su istraživanja dokazala kako ona poboljšava hidrataciju kože i kose, stimulira produkciju kolagena, djeluje kao antioksidans, održava elastičnost, provodi antibakterijsku i antiupalnu aktivnost, podmazuje oči i štiti vid od niza prijetnji, dok su njenim molekulama obloženi zglobovi i živci. S godinama postotak hijaluronske kiseline u tijelu opada, u 40-ima i do 50% u odnosu na 20-e, što znatno utječe na kožu i zglobove. Sposobnost zadržavanja vode u omjeru 1 gram/6 litara i ekspanzija vlažnosti zvjezdane su osobine kiseline koja je pogodna za svakoga tj. nije preslaba za masnu kožu, a ipak dovoljno blaga i nježna za osjetljivu i kožu sklonu alergijama.
Kozmetička industrija u pravilu zlorabi nedovoljnu informiranost potrošača, obmanjuje nas i navodi na kupnju proizvoda koji obećavaju nevjerojatne rezultate. Slična je situacija i s hijaluronskom kiselinom: ukoliko je koristimo u njezinom standardnom obiku ona ne može prodrijeti u dublje slojeve, već molekule „sjede“ na površini izvlačeći vlagu, ostavljajući kožu suhom i napetom. Kako bi dospjela ispod površine, potrebno je bioinžinjeringom smanjiti njenu molekularnu težinu, i to uklanjanjem lipida, proteina i nukleinskih kiselina. Tako nastaje natrij hijaluronat, sol dobivena iz hijaluronske kiseline. Molekula mu je puno manja, što znači da, kad se nanese topički, osjetno lakše prodire kroz kožu, a to natrij hijaluronat čini supersastojkom proizvoda za njegu kože. Nikada ne dolazi u čistoj formi, već kao vodena otopina s 1-2% soli. Industrijska norma koju se poštuje je 2%,  sve preko toga ima isušujući efekt na koži. Zanimljivo je da ni u jednom popisu sastojaka krema koje sam do sada koristila nisam vidjela koje su molekule hijaluronske kiseline uključene u formulu. Važno je primijetiti da je prije upotrebe hijaluronske ili bilo koje druge kiseline na licu neophodno nanijeti preparat s SPF faktorom. Naime, kiseline kožu čine osjetljivom na sunce i mogu izazvati opekline.
Na službenoj stranici navodi se trovrsna formula hijaluronske kiseline s promjenjivom masom i niskom, umjerenom i visokom molekularnom težinom, kao i 2-postotni umreženi polimer za dubinsku hidrataciju. Obogoćena je dodatkom vitamina B5 kako bi se osigurala višestruka hidratacija površinskog sloja lica bez izvlačenja vode iz kože. Proizvod je proziran i gelasto-želatinaste teksture, a u uputama stoji kako je potrebno nanijeti nekoliko kapi na lice ujutro i navečer prije hidratantne kreme, u suprotnom može inicirati isušivanje i perutanje kože. Ja sam je koristila s Clinique Moisture Surge i Dior Hydra Life koje pružaju dubinsku hidrataciju u razdoblju zimskih mjeseci kada je izloženost suncu manja. Jednog sam dana slučajno preskočila područje između vrata i lica i nakon nekoliko sati primjetila sam kako mi je koža suha i dehidrirana, dok se do kraja dana počela ljuštiti, što mi se nikako nije svidjelo. Osoba sam koja voli koristiti jednu kremu ili serum bez straha od neželjenih posljedica ako neki dio preskočim u žurbi pa mi je ovakav ishod bio neprihvatljiv i prestala sam je upotrebljavati. Hijaluronska kiselina na mom licu nije učinila nikakvu razliku, čak sam imala dojam kako mi je lice više hidratizirano od same kreme, nego od kombinacije dva proizvoda. Napominjem kako je ovo moje osobno iskustvo i neprestano ponavljam kako svatko sam treba isprobati određeni preparat. Svi imamo drugačiju kožu i organizam, a samim time i drukčije reakcije.
Drugi artikl je Granactive Retinoid 2% emulzija, također vrlo čest i popularan sastojak kozmetičkih proizvoda. Retinol je alternativni naziv vitamina A, antioksidant koji omogućuje obnovu oštećene kože. Za njegovo korištenje nije nužan liječnički recept, dok se retinoična kiselina, nešto agresivniji oblik vitamina A, izdaje samo na taj način. Zbog svoje koncentracije iznimno je učinkovita i iako pospješuje djelovanje, isto tako ima i veće posljedice poput iritacija i perutanja. Retinoidi je zajednički naziv za sve derivate vitamina A koji provjereno potiču proizvodnju kolagena i sprječavaju pojavu bora te utječu na smanjenje postjećih, služe za tretiranje akni i ubrzavaju zamjenu stanica, čime se izjednačava diskoloracija kože i posvjetljuje ten. Retinol se zbog fotosenzitivnosti koristi samo navečer, u protivnom je koža dodatno podložna UV zračenju, crvenilu i opeklinama. Trudnice i dojilje nikada ga ne smiju primjenjivati jer može oštetiti plod i izazvati deformacije kod bebe. Savjetuje se početno nanošenje svakog drugog dana kako bi se koža postupno prilagodila. Međutim, ako dođe do štetnih i neželjenih posljedica preporučljivo je odmah prekinuti s upotrebom. 
Granactive Retinoid 2% emulzija je zapravo napredni bezreceptni oblik izravne retinoične kiseline koja generira višestruko bolji učinak protiv znakova starenja, bez iritacije kože. Dolazi u tamnosmeđoj bočici i nježno je žute boje te lagane teksture koja se bez problema razmazuje i odmah upija u kožu. Koristila sam ga u noćnoj rutini njege lica: nakon što bih očistila lice prvo bih nanijela Lumene Arctic Dew serum – kombinacija retinoične kiseline i seruma na bazi vode je obvezna -  a zatim aplicirala po jednu kapljicu na čelo, obraze i vrat. Nažalost, nakon dvomjesečnog tretmana nisam primijetila neke značajne promjene na borama i sitnim linijama na licu, čak ne mogu reći ni da su bile ublažene.
U potpunosti razumijem zašto je The Ordinary izazvao oduševljenje svojom pojavom na tržištu. Visoko kvalitetni sastojci, niske cijene, neposredna i iskrena komunikacija, otvoreno pisanje čemu točno služi pojedina komponenta proizvoda i koje rezultate možemo očekivati, sasvim su dovoljni razlozi za odobravanje. Uvjerena sam da su The Ordinary preparati spas za osobe s problematičnom kožom – može ih se nabaviti i izvan ljekarni po vrlo pristupačnim cijenama, ali s njima moramo jako oprezno rukovati zbog opasnosti od apsolutno suprotnih učinaka. To je jedan nedostatak, a kao drugi bih istaknula to što ih ne možemo koristiti samostalno, nego uvijek u kombinaciji sa SPF i hidratantnim kremama ili serumima. Moram priznati da sam ponekad strahovala jesam li prekrila sve dijelove lica i hoće li možda doći do nekih neugodnosti, a to nije ono što želim od proizvoda. Ja uživam u ritualu njege lica, ali preferiram jedan proizvod koji mogu nanijeti na lice, a usput se ne bojati negativnih efekata, proizvod kojemu vjerujem i koji mi pruža potrebnu njegu i hidrataciju, a to s dva gore navedena nikako nije slučaj. Mogu zaključiti da danas, više nego ikada prije, svatko ponaosob  treba detaljno istražiti proizvod i sastojke i temeljito se informirati, a ne se slijepo oslanjati na riječi brandova, reklame ili preporuke influencera. Svi oni obećavaju kvalitetu koja mi često izgleda kao lijepo upakirani marketiški trik s ciljem prodaje, bez dostavljanja konkretnih rezultata.
Jeste li probali The Ordinary hijaluronsku kiselinu, Granactive Retinoid emulziju ili neki drugi proizvod ovog brenda? Kakvi su vaši dojmovi?
Do sljedećeg posta, veliki pozdrav! 


No comments:

Post a Comment

Back to Top