MUGLER AURA EAU DE PARFUM


Više ni ne pamtim koliko sam puta iskazala svoju ljubav prema prirodi i koliko je ona bitna sastavnica mojih shvaćanja zemaljskih vrijednosti. Njezine bajkovite boje, kovitlaci aroma, jeka raspjevanih zvukova i perpetualne cikličke mijene uvijek me iznova očaravaju i obožavam provoditi vrijeme okružena njenim čudima. Priroda obasjana sunčevim zrakama je lijepa, ali ona okupana kišom svjetluca osobitim čarima te isijava nekim pradavnim, iskonskim, nedosežnim dahom. Šetati neodlučnim ravnovjesjem razigranog proljetnog pljuska i plahog smiraja zvonkog vjetra, kada utišane kapi slavodobitno hrle na počinak u čeznutljivom zagrljaju rahlog i plodonosnog tla, kroz bujnu travu natopljenih livada ili pod kupolom orošenih krošnji i među vlažnom mahovinom ponosnih stabala, dok je nebo zagasito sivo, tmurno i prošarano lelujavim pramenovima magle, neprocjenjiv je i kratak trenutak u kojemu šume otkrivaju svoje tajne i blagoslivljaju nas gotovo zaboravljenim, drevnim, intenzivnim i reskim mirisom nepobjedivog života, a sva njegova snaga pretočena je u Mugler Aura parfem.
Jedna od fenomenalnih sposobnosti parfema jest utjecaj na ljudsku psihu. Mogli bismo ih nazvati olfaktornim medijima putem kojih nam se pred očima uprizoruju slike, u umu pobuđuju uspomene, a duša se utapa u nabujalim slapovima osjećaja. Kada sam prvi put doživjela Auru, kao da su me bljeskovi naviruće esencije povukli u dubine prašume, do samog središta Zemlje u kojemu kuca njeno smaragdno srce, što je i najbolji opis same bočice. Odmah mi se učinilo da ona ne pripada na odjel parfema, već da je tamo podmetnuta slučajno ili s nekom misterioznom svrhom, kao kad junaci knjiga i filmova pronađu talisman koji ih odvede u neočekivane pustolovine. Dijamant što mami uzdahe i poglede ukrašen je srebrnim M, početnim slovom moga imena i u potpunosti je zaokupio svu moju pozornost – intuitivno sam znala da ga bezuvjetno moram uvrstiti u svoju kolekciju. Osim srca prirode, druga asocijacija koja mi se javlja jest kamen iz svemira. Atipični oblik, spoj iskričavo zelenog stakla i srebrnog metala te kombinacija oblih i oštrih rubova upućuju me na nešto izvanzemaljsko, nepoznato i neotkriveno.
Varijetet nesvakidašnjih nota lista rabarbare, cvijeta naranče, bourbon vanilije i molekula Wolfwood i Tiger Liana tvori orijentalni, prožimajući i puteni miris s izraženim drveno-životinjskim primjesama, a objedinjujući cvjetnu svježinu s mačjom senzualnošću personificira živopisnu i asertivnu osobnost te poziva na ponovno povezivanje s unutarnjom prirodom i oslobađanje raskošne ženstvenosti. Poruka koja prati kampanju je jasna i sažeta: „Slušajte svoj instinkt!“, a prema definiciji on predstavlja svojstven nagon živog organizma ka određenom ponašanju, naslijeđeni obrazac koji opstaje bez potrebe učenja i ukoliko postoji miris koji ga utjelovljuje, za mene bi to bio ovaj – miris koji nam nalaže da sa sebe skinemo sve slojeve nametnutih normi, da se prepustimo instinktima i postanemo jedno s prirodom. Usudila bih se stoga nazvati ga, u pozitivnom smislu, sirovim, neotesanim, opskurnim, zagonetnim i ujedno predivnim, ali nikako ne preporučujem kupnju na slijepo, prije isprobavanja, jer on je jedan od onih koje volite ili ne, nema sredine: jak, beskompromisan, inovativan, maštovit, neuobičajen, osebujan, gorljiv, uzvišen, a povrh svega pohranjen u univerzalnom simbolu izvora života i carstva emocija.
Thierry Mugler zaslužan je za unikatne i prepoznatljive bočice koje se, zajedno s mirisima unutar njih, ističu svojom smjelom jedinstvenošću i zrcale genijalnost vizionara koji je utisnuo trajni pečat u svijetu mode. Mugler univerzum je magični predio imaginacija, mitova i legendi oživljenih u visokotehnološkim, futurističkim i neusporedivim kreacijma sa siluetama, a one propagiraju samouvjerene žene s čvrstim i nepokolebljivim stavom koji se ne plaši usuglasiti s tamnom stranom, istovremeno emanirajući blistavu auru koju nitko ne može ignorirati. Arhitektura, ples i grafika bile su stepenice na putu prema dizajnima budućnosti, nadahnutima insektima i njihovim oklopljenim tijelima, što je djelovalo zbunjujuće i mnoge ostavilo bez riječi. S druge strane, glazbena zvijezda Beyonce angažirala ga je za osmišljavanje kostima za „I am…World“ turneju. Modu je napustio uz obrazloženje kako je ona prekrasna, trodimenzionalna umjetnost, ali više ne i zadovoljavajuće sredstvo izričaja te se okrenuo parfemima i podario nam Auru, superiorni primjer njegove beskrajne fantazije.
Poštujem i divim se ljudima koji se usude biti drugačiji, ići svojim putem bez uklapanja u zadane okvire, slijediti svoju strast i ispoljiti talent i umješnost – oni iza sebe ostavljaju neizbrisive tragove i iniciraju promjene. Što god da je započeo, Thierry Mugler je radio upravo to. Ponekad je zastrašujuće biti poseban i vjeran sebi, ali povjerenje u instinkt višestruko se isplati. Za mene je ovo smaragdno srce koje mogu držati na dlanu i koje treperi pulsom i vibracijama same prirode podjsetnik koliko je uzbudljivo s vremena na vrijeme plivati protiv struje.
Jeste li se probali Mugler Aura parfem? Kakvi su vaši dojmovi? Pište mi u komentarima.
Do sljedećeg posta, veliki pozdrav! 

No comments:

Post a Comment

Back to Top