TWILLY D’HERMÈS EAU DE PARFUM


Modni dodaci koji u mojim očima dočaravaju profinjenu eleganciju i gracioznu ženstvenost svakako su svileni šal i marama. Bez obzira na koji ih način nosite, oko glave, vrata, struka ili u kosi, oni su nezaobilazna i neprolazna perjanica mode od osvita civilizacije. Prvi pisani dokazi sežu u drevni Egipat, a vjeruje se kako šal vuče podrijetlo iz doba kraljice Nefertiti koja je njime kitila vrat ispod ekstravagnatnog nakita. Iako se danas smatra pretežito ženskim ornamentom, stoljećima su i muškarci upražnjavali isti običaj. Primjerice u starom Rimu šalovi su upijali znoj, na dalekom istoku su obilježavali činove vojnog osoblja, a takozvana „Vojska od terakote“, figure u prirodnoj veličini ovjenčane šalovima raznolikog dizajna, sahranjena je 210. godine prije Krista zajedno s prvim kineskim carem Qin Shi Huangom. Napoleon Bonaparte je po povratku iz Egipta svojoj supruzi Joséphine de Beauharnais darovao pashmina šal. Ona je isprva zauzela ciničan stav spram ovog pomalo stranog poklona, ali je u sljedeće tri godine prikupila preko 400 šalova, što je preračunato u današnju vrijednost koštalo oko 80 000 funti. Tijekom 1. svjetskog rata od šalova su improvizirani naboji baruta jer svila nije ostavljala talog pri izgaranju, a po njegovu završetku preobrazili su se u glasnike stila. Središnju ulogu odigrala je kuća Hermès, zaslužna i za nastanak parfema koji odaje počast legendarnom, uskom svilenom šalu Twilly. 
Hermès je francuski brend osnovan 1837. godine i specijaliziran za manufakturu luksuznih kožnih torbi, asesoara, namještaja, parfema, nakita i satova. Thierry Hermès započeo je s modeliranjem visokokvalitetnih kovanih jarama i uzda za kočije europskih plemića i bogate klijentele, za što je primio mnogobrojne nagrade te stoga amblem i prikazuje fijaker s konjem i kočijašem. Njegov sin Charles-Émile nastavio je obiteljski posao i proširio ponudu na sedla i ostale kožne potrepštine te njima snabdijevao elitne krugove diljem Europe, Sjeverne Afrike, Azije, Rusije i Amerike. Pod njegovom upravom, 1900. godine, tvrtka je lansirala torbu Haut à Courroies, posebno osmišljenu za jahače koji su u nju spremali sedla, preteču danas svijetski poznate i ikonične Birkin torbice. Nakon umirovljenja, sinovi Adolphe i Émile-Maurice preuzeli su vodstvo i postali glavni opskrbljivači ruskog cara. Također su u to vrijeme osigurali ekskluzivna prava na patentni zatvarač te u Francuskoj inicirali njegovu upotrebu na kožnoj galanteriji, a ostao je zapamćen kao fermeture Hermès ili Hermès pričvršćivač. 1918. inaugurirana je prva kožna golf-jakna s patentom za Edwarda, princa od Walesa, dok su 1935. plasirani neki od najpoznatijih originalnih artikala poput Sac à dépêches, kasnije preimenovane u Kelly torbu nazvanu po monegaškoj princezi Grace Kelly. Hermès Carrés ili kvadratni šal javnosti je predstavljen 1937., točno 100 godina nakon utemeljenja. Za potrebe tkanja uvozili su osobito jaku i izdržljivu sirovu svilu iz Kine, upletenu u deluxe 90x90 cm marame. Prva među njima, Jeu des Omnibus et Dames Blanches, ručno je oslikana konjičkim prizorima duboko ukrorijenjenima u tradiciju kuće, a požnjela je trenutni uspjeh s obzirom da je bila dvostruko čvršća od ostalih na tržištu. Istovremeno je izgledala vrlo glamurozno i profinjeno te se ubrzo prometnula u predmet obožavanja holivudskih diva i britanske kraljevske obitelji, točnije kraljice Elizabethe koja je s njom pozirala za portret na poštanskoj marki. I dan danas im je vjerna i ako nema šešir na glavi, Carré marame su njen prvi izbor i slikovito izražavaju ljubav prema jarkim bojama. Audrey Hepburn je svojevremeno izjavila: "Kada nosim svileni šal, uvijek se osjećam kao definitivna žena, prelijepa žena.“, spomenuta Grace Kelly koristila ga je kao otmjenu potporu za slomljenu ruku, a Brigitte Bardot kao vrpcu na zapešću. Hermès svilene marame ukrašene svijetlim uzorcima i živopisnim, kontrastnim detaljima oduvijek su simbolizirale dostojanstvenost, moć i neovisnost, a samim time su okupirale i poziciju zaštitnog znaka kompanije.
Zanimljivo je da proizvodni proces može potrajati i do dvije godine jer sve počinje sa skicama, a završava zadnjim šavom na ručno izvezenom rubu. Svaki šal teži 65 grama te zahtijeva više od 4 kilometra svile i najmanje 12 različitih boja. Klasični motivi kao što su Bride Gala i Phoenix u redovitim se intervalima nadopunjuju s 20 novih limited edition mustri. Do sada ih je svijetu prezentirano 2000, a neke od njih bez problema mogu poslužiti i kao umjetnička djela na zidu i manifestirati istinsku galeriju predivnih Hermès marama. Unatoč cijeni, globalno se proda jedna svakih 25 sekundi, što dovoljno svjedoči o njihovom zvjezdanom statusu.
Istodobno s Hermès Carré izložen je i Twilly, šal koji svoje ime duguje riječi twill, a ona označava unakrsno tkanje, odnosno tehniku stvaranja otpornih i drapirajućih tkanina. Dimenzije ovog dugačkog i uskog šala su otprilike 79x5 cm, a svila od koje je načinjen ostaje hladna čak i u najvrućim mjesecima, što je i osnovni razlog zašto je Twilly primjenjiv u varirajućim kombinacijama: oko vrata, oko zgloba kao narukvica, kao traka za glavu ili ures za rep, kao remen oko struka, omotan oko slamnatog šešira ili oko ručki Birkin ili Kelly torbica. Jednom godišnje Hermès angažira vrhunske stručnjake na području rafinirane estetike i dezena, a oni svu svoju umješnost posvećeuju svakom pojedinačnom šalu te nas iz sezone u sezonu zadivljuju širokim rasponom inovativne kolorizacije i maštovitih otisaka. I dok Carré marama utjelovljuje bezvremenski komad, Twilly je razigrani, bezbrižni, moderni, šarmantni, a ipak karizmatični rekvizit namijenjen mlađoj populaciji. Upravo je taj duh inspirirao Christine Nagel za kreaciju Twilly d’Hermès parfema.
Prema vlastitim riječima, glavna su joj nit vodilja bile mlade žene u čijim je životima zamijetila slobodu, odvažnost, međusobnu povezanost, nestašluk i drskost, činjenicu da plivaju protiv struje i nameću vlastiti ritam i tempo. Baš kao i one, i Christine Nagel je promijenila pravila te transformirala aromatični kod, prilagođujući ga svojevoljnoj i buntovničkoj generaciji. Miris Hermès djevojke je smion, živahan i optimističan, isprepleten odjecima sandalovine, upečatljivog đumbira i senzualne tuberoze. Ovo neočekivano sjedinjenje rezultiralo je rađanjem cvjetnog, pikantnog i egzotičnog parfema koji je toliko unikatan i nesvakidašnji da me bezrezervno i potpuno osvojio već pri prvom susretu. Inače, dosad mi je đumbir u parfemima bio nepoznanica. Volim ga u čaju, možda i mom omiljenom, ali je ta reska i oštra primjesa ujedno i najistaknutija komponenta. Dojma sam kako me obavija velom topline i osobno ga preferiram u jesenskim i zimskim mjesecima.
Premijerna i uočljiva odlika ambalaže jest crni šešir na vrhu i šal oko čepa. Prozirna staklena bočica s okruglom etiketom odiše chic jednostavnošću, ali skriva i tajnu – ideja je da ona podsjeća na antikne fenjere na kočijama. Parfem sam kupila u gift-setu dekoriranom kao Carré marama, a  unutar njega me dočekala prepoznatljiva narančasta kutija s logotipom. Osim parfema od 85 ml, asortiman uključuje i Moisturizing Body Lotion od 80 ml. Ni sama ne znam koliko sam puta napomenula kako cijenim popratne losione koji prolongiraju i zadržavaju miris pa se mogu koristiti i samostalno. Tekstura mu je tipična za tu vrstu preparata, ali me je oduševila hidratacija – ona kožu ostavlja mekom, nahranjenom i iznimno mirisnom, zahvaljujući izuzetno izraženom i dugotrajnom svojstvu đumbira. Posljednju, ali ne i najmanje bitnu stavku čini mini verzija parfema od 7,5 ml koju bez poteškoća mogu ponijeti sa sobom, tako da je slatka ljupkost malog šeširića popraćena i čistom praktičnošću.
Popularnot šalova i marama kroz povijest je ovisila o trendovima, međutim neki  artefakti stečenu slavu čuvaju na temelju osjećaja koje evociraju. Oplemeniti svoju vanjštinu s Hermès Carré ili Twilly, biti svjestan manualne shematizacije i izrade, bezbrojnih sati uloženih u njihovo kompletiranje, nevjerojatan je i neprocjenjiv doživljaj. Šal možda nije najpogodniji suputnik kroz cijelu godinu, ali na svu sreću blagoslovljeni smo dostojnom zamjenom pretočenom u bočicu – Twilly d'Hermès parfemom.
Jeste li imali čast upoznati Twilly d’Hermès? Kakvi su vaši dojmovi? Pišite mi u komentarima.
Do sljedećeg posta, veliki pozdrav!

1 comment:

Back to Top