VIKTOR & ROLF BONBON EAU DE PARFUM


Božićna jutra moga djetinjstva su uspomene koje ću pamtiti cijeloga života, onaj čarobni trenutak kada se probudim i još pospana ushićeno potrčim vidjeti čime me je Djed Božičnjak nagradio. Gotovo redovito, kamuflirana među ostalim darovima, smiješila mi se i vrećica prepuna divnih slatkiša, uključujući i moje omiljene karamele. Ne mogu vam ni opisati svoju sreću kada bih je odmatala is šarenog ukrasnog papira, kada bi mi nosnice oplemenio njezin delikatesni dašak i kada bih je zatim zagrizla. Uvijek sam voljela polako zubima otkidati malene porcije koje se rastežu i tope u mojim ustima, šireći bogatstvo okusa. One su jedina poslastica koju i danas povezujem s Božićem, tijekom godine jedva da mi zalutaju u misli, ali u ovome razdoblju osobito guštam u njihovim opojnim dražima. Parfem koji je, kada sam ga prvi puta pomirisala, evocirao slapove nostalgičnih sjećanja i vratio me u dane rane mladosti jest Viktor & Rolf Bonbon.
Osnovni razlog takve reakcije je najizraženija sastavnica ovoga parfema – karamela, čija je povijest duga, ali prilično nejasna jer ne postoje točni dokazi podrijetla. Neki navodi tvrde kako su je otkrili Arapi krajem 10. ili početkom 11. stoljeća i nazvali je kurat al milh ili „slatka kugla soli“, a ova hrskava vrsta bila je produkt kristalizacije šećera u kipućoj vodi. Drugi je pak izvori smatraju isključivo američkom delicijom iz 1650., kada su doseljenici u kotlićima spravljali tvde kolutiće bombona, a 200 godina kasnije pojavljuju se recepti koji dodaju mlijeko i masnoće. To su i preteče karamela kakve sada poznajemo, mekih i lakih za žvakanje, a možemo ih i sami vrlo jednostavno pripremiti zagrijavanjem mlijeka ili vrhnja, maslaca i šećera, uz aditive po izboru, najčešće cimet, med i ekstrakt vanilije, dok gustoća teksture ovisi o duljini kuhanja. Prije dvije godine u Norveškoj sam se susrela i s jednom od zanimljivosti Skandinavije, a to su slane karamele. Isprva sam bila skeptična, ali sam se nakon nekog vremena ipak naviknula na tu slatko-slanu kombinaciju.
Bonbon bih dočarala kao bočicu karamelizirane senzacije. Pri deskripciji parfema nikada mi na pamet nije padao pridjev „ukusan“, ali je u ovom slučaju savršeno prigodan. Kada ga poškropim po tijelu imam osjećaj da sam ga utopila u koloidnu, ali ne i ljepljivu karamelu. Upravo ona karakterizira evoluciju mirisa, od sazrijevanja oštre i eskulentne gornje note, preko mliječnije središnje pa sve do tamne i duboke bazne. Osmišljen je s namjerom utjelovljenja pojma jestivosti i zaista, s njime odišete tolikom neodoljivošću da vas drugi ljudi, što sam čula na svoje uši, požele doslovno gricnuti. Međutim, prvotna se impresija, u rapsodičnom okruženju mandarine, breskve, cvijeta naranče, jasmina, cedra, sandalovine, jantara i guaiac drveta, brzo transformira u istančanu senzualnost na vašoj koži.  
Službena stranica portretira Bonbon Eau de Parfum kao bezvremensku, čistu i apsolutnu potragu za zadovoljstvom, svečanost relaksacije i užitka za osnažene, samosvjesne i cjelovite žene koje im se prepuštaju bez zadrške, koje stvaraju svoju vlastitu priču zavedene auto-erotskim iskustvom osjetila. Priznajem kako mi se u početku učinilo da je parfem prilično slab, bezmalo jednoličan i neprimjetan, ali tada se počela razotkrivati sva njegova profinjena kompleksnost, suptilni sloj za slojem i uzbudljiva nijansa za nijansom, kao kada rastopljena karamela miluje vaše okusne pupoljke. Svakako bih preporučila testiranje prije kupnje, jer je miris u bočici znatno drugačiji od onoga koji se slobodno razvija od slatkog do tjelesno primamljivog. Na tržištu je zastupljen još i Bonbon Couture, bujnija i intenzivnija interpretacija izvornog mirisa u ambalaži koja nalikuje svilenoj, srebrno-ružičasatoj mašni.
Nimalo iznenađujuće, inicijalni aspekt koji me privukao jest unikatni dizajn bočice. Ekstravagantne Viktor & Rolf kreacije graniče s umjetničkim djelima, a jednaka preciznost i promišljenost očituje se u selekciji visokokvalitetnih sastojaka emaniranih kroz nevjerojatne arome. Kako bi im dostojno parirali, angažirali su majstore iz renomiranog Pochet du Courval, a oni su zaslužni za izvanrednu posebnost ljupke Bonbon bočice. Unatoč ekstremnim operativnim poteškoćama, stakleni luk uspješno je izveden beskompromisnim i revolucionarnim patentnim postupkom. Ostajući vjerni silueti, obrisi pramčane stature obojani su ružičastim tonovima egzaktnom degradacijskom tehnikom.
Iako je iznimno detaljizirana bočica zamišljena kao bombon koji bi zaokružio čitavu pripovijest, mene osobno podsjeća na predivnu mašnu ili leptira. Na srebrnom čepu ispisana su imena parfema i brenda, a nadahnuta minucioznost zrcali se i u logotipu koji je imitacija u vosak utisnutih slova. Zasigurno je ovo jedno od najšarmantnijih pakiranja koja posjedujem i nemoguće je proći pored njega i ne primijetiti ga, a sam miris obožavam nositi zimi kada realizira idealan kontrast hladnim danima.
Ove me godine ispod bora dočekao Viktor & Rolf poklon-paket: ružičasta kutija sa sitnim šljokicama, srebrnom pahuljicom, ružičastom mašnom i crnim pečatom koja skriva još Perfumed Shower Gel i Perfumed Body Lotion te se unaprijed radujem svom uobičajenom ritualu koji propisuje tuširanje s gelom, nanošenje losiona i konačno nekoliko kapljica parfema. Fascinantna je uvjerljivost kojom su Viktor & Rolf karamelu pretočili u očaravajuće osebujnu tekućinu koja budi reminiscencije na rastvaranje šuškavog papirića, na omamljujući miris i neutaživu slast božićnih bombona. Jedno je sigurno – ako volite karamele, voljet ćete i ovaj parfem.
Jeste li probali Viktor & Rolf Bonbon? Kakvi su vaši dojmovi? Pišite mi u komentarima.
Veliki pozdrav do sljedećeg posta!

2 comments:

  1. Razumijem te uvezi karamela, takođe ih jako volim. Parfem nisam probala, ali mi djeluje moćno. Sjajan tekst!💖

    Sweet-dreams-14.blogspot.com - novi post

    ReplyDelete

Back to Top